- Μουσείο, Αρχαιολογικό Αιγίου
- Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου στεγάζεται στην αναπαλαιωμένη παλαιά δημοτική αγορά της πόλης (Αγίου Ανδρέου 3 & Μιχαλακοπούλου), που χτίστηκε το 1890, σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ. Εγκαινιάστηκε το 1994, αλλά ανέστειλε τη λειτουργία του από το 1995 μέχρι το 1999, λόγω του σεισμού που έπληξε το Αίγιο το 1995.
Η παλαιά δημοτική αγορά θεωρείται ένα από τα ομορφότερα οικοδομήματα του Τσίλερ. Εκμεταλλευόμενος την κατωφέρεια του δρόμου, ο διάσημος Βαυαρός αρχιτέκτονας κατάφερε, με διάφορα αρχιτεκτονικά τεχνάσματα, να σχεδιάσει ένα απόλυτα αρμονικό κτίριο. Η υποδειγματική αποκατάστασή του από το Υπουργείο Πολιτισμού συντέλεσε αποφασιστικά στο να βρει η αρχαιολογική συλλογή του Αιγίου έναν από τους ομορφότερους χώρους έκθεσης στην Ελλάδα. Πριν μπείτε στο μουσείο, παρατηρήστε τις ζωγραφικές παραστάσεις των σειρήνων επάνω από την κύρια είσοδο και τα κυκλικά ζωγραφιστά μετάλλια στους δύο γωνιαίους πυργίσκους.
Στις έξι αίθουσες της ανατολικής πλευράς του κτιρίου εκτίθενται ευρήματα της πόλης και της αρχαίας Αιγιάλειας, της ευρύτερης περιοχής του Αιγίου, που χρονολογούνται από τα νεολιθικά μέχρι και τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια.
Στις τρεις πρώτες προθήκες που υπάρχουν στα δεξιά της εισόδου στην πρώτη αίθουσα εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα της νεολιθικής εποχής που βρέθηκαν στις ανασκαφές του οικισμού Ξυλίβαινας Κραθίου, κοντά στη σημερινή Ακράτα. Από αυτά ξεχωρίζουν τα χειροποίητα αγγεία με γραπτή και εγχάρακτη διακόσμηση, τα μαρμάρινα και πήλινα ειδώλια (προθ. 1) και τα φτιαγμένα από πυριτόλιθο και οψιανό εργαλεία της προθήκης 3.
Από τα εκθέματα της προθήκης 4, της πρωτοελλαδικής περιόδου, ξεχωρίζει ο μεγάλος σφαιρικός αμφορέας με τις δύο λαβές και η δακτυλιόσχημη σφραγίδα με τη γεωμετρική διακόσμηση. Σημαντικό εύρημα θεωρείται και το θραύσμα από μαρμάρινο κυκλαδικό αγγείο, καθώς επιβεβαιώνει τις εμπορικές συναλλαγές του Αιγίου με τις Κυκλάδες.
Στην προθήκη 5 της δεύτερης αίθουσας παρουσιάζονται ευρήματα της μεσοελλαδικής περιόδου, από τα οποία ξεχωρίζει ο δίωτος κάνθαρος από πορτοκαλόχρωμο πηλό. Στις υπόλοιπες τρεις προθήκες της αίθουσας εκτίθενται ευρήματα της μυκηναϊκής εποχής που προέρχονται από τον οικισμό του Αιγίου (προθ. 6), καθώς και μία αντιπροσωπευτική σειρά κτερισμάτων από το μυκηναϊκό νεκροταφείο θαλαμοειδών τάφων που ανασκάφηκε στην περιοχή Καλλιθέα του Αιγίου και από χώρους ταφής στην Αίγειρα, στην Τράπεζα και στην Αχλαδιά (προθ. 7, 8). Από αυτά ξεχωρίζουν το περιδέραιο από κορναλίνη και υαλόμαζα (προθ. 6), η ραμφόστομη προχοΐσκη και η φλάσκη (προθ. 7), το δίωτο κυλινδρικό αλάβαστρο και το σπάνιο πήλινο ομοίωμα θρόνου του 13ου αι. π.Χ. (προθ. 8).
Στις προθήκες 9 και 10 της τρίτης αίθουσας του μουσείου θα δείτε ευρήματα της πρωτογεωμετρικής και γεωμετρικής εποχής, από το Δερβένι Μαμουσιάς, από τον οικισμό του Αιγίου και από νεκροταφεία των οικισμών Σελιάνας και Νεραντζιών. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν ένας τριποδικός λέβητας και μια πήλινη πυξίδα με εμπίεστη διακόσμηση. Στην προθήκη 11 εκτίθεται ένα σημαντικό σύνολο υστερογεωμετρικών ευρημάτων από έναν ταφικό πίθο που βρέθηκε στην οδό Πλαστήρα του Αιγίου και αποτελείται από τέσσερις χάλκινες πόρπες, δύο σκαραβαίους από την Αίγυπτο, χάντρες περιδέραιου από υαλόμαζα και κεχριμπάρι και έναν αμφικωνικό δακτύλιο. Στην τελευταία προθήκη της αίθουσας (προθ. 12) εκτίθενται δύο χάλκινοι λέβητες, σιδερένια όπλα και ένας κρατήρας με χαρακτηριστική γεωμετρική διακόσμηση, όπου ξεχωρίζουν οι μορφές σφιγγών και ενός αετού, των αρχών του 7ου αι. π.Χ.
Ευρήματα της αρχαϊκής περιόδου, του 7ου και 6ου αι. π.Χ., κατά τη διάρκεια της οποίας η Κόρινθος εξελίσσεται σε μεγάλο εμπορικό κέντρο, μπορείτε να δείτε στην προθήκη 13: πήλινα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένας σπάνιος τύπος πυξίδας με παραστάσεις κορών και ένα νόμισμα από την Αίγινα με παράσταση χελώνας στον εμπροσθότυπο.
Στην προθήκη 14 παρουσιάζονται τα λιγοστά ευρήματα της κλασικής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας ακμάζει η πόλη Ελίκη δίπλα από το Αίγιο. Ξεχωρίζει ένα όστρακο από ερυθρόμορφο αγγείο με παράσταση του Ηρακλή και μια ερυθρόμορφη λήκυθος.
Τα εκθέματα της ελληνιστικής περιόδου που περιλαμβάνονται στη συλλογή του μουσείου είναι πολλά και όμορφα. Από αυτά προσέξτε, στις προθήκες 15 και 16, μεταξύ των κτερισμάτων, τα δύο χρυσά ενώτια σε μορφή Νίκης, το χρυσό περιδέραιο με τα ηράκλεια άμματα, και την πήλινη πυξίδα, η οποία, μαζί με το πινάκιο και τον κάνθαρο, φέρει διακόσμηση τύπου δυτικής κλιτύος, όπως ονομάζεται αυτός ο τύπος από τη δυτική κλιτύ της Ακρόπολης όπου βρέθηκε για πρώτη φορά.
Η συλλογή ευρημάτων της ελληνιστικής περιόδου συνεχίζεται και στις δύο πρώτες προθήκες της πέμπτης αίθουσας (προθ. 17, 18). Από αυτά παρατηρήστε, στην προθήκη 17, το χρυσό στεφάνι από φύλλα δάφνης και το χάλκινο κάτοπτρο από τον οικισμό της Μαμουσιάς (την αρχαία Κερύνεια).
Στη ρωμαϊκή περίοδο ανήκουν τα ευρήματα που εκτίθενται στις δύο τελευταίες προθήκες του μουσείου. Από αυτά ξεχωρίζουν οι ερυθροβαφείς λάγηνοι, η χάλκινη οινοχόη με την τριποδική βάση, τα γυάλινα αγγεία (προθ. 19) και ο χάλκινος ζυγός και τα σταθμία του αντιστράτηγου Φροντείνου Νεικηράτου, του 1ου αι. μ.Χ. (προθ. 20).
Στην έκτη και τελευταία αίθουσα αυτού του όμορφου αρχαιολογικού μουσείου θα δείτε τον Αιγίοχο, ένα ακέφαλο και χωρίς χέρια μαρμάρινο άγαλμα του 1ου αι. μ.Χ., το οποίο πήρε το όνομά του από την αιγίδα με γοργόνειο που φοράει. Πρόκειται πιθανόν για σπάνια απεικόνιση του Αιγιόχου Διός, ο οποίος, σύμφωνα με τη μαρτυρία του πρώτου περιηγητή της ιστορίας Παυσανία, λατρευόταν στο Αίγιο.
Τέλος, στο αίθριο του μουσείου εκτίθενται ένα μαρμάρινο άγαλμα γυναικείας μορφής, το οποίο είναι ρωμαϊκό αντίγραφο του αγάλματος της Μικρής Ηρακλειώτισσας του 4ου αι. π.Χ., μια σειρά επιγραφών, ένας ταφικός πίθος και αρχιτεκτονικά μέλη κτιρίων από την ευρύτερη περιοχή του Αιγίου.
Εξωτερική άποψη του κτιρίου που στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου.
Η προθήκη 7 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου με ευρήματα της μυκηναϊκής περιόδου.
Κάτω τμήμα γυναικείου αγάλματος, των αρχών του 5ου αι. π.Χ. (Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου).
Το μαρμάρινο άγαλμα του Αιγιόχου (Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου).
Η προθήκη 11 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου που περιλαμβάνει ευρήματα της ύστερης γεωμετρικής περιόδου.
Περιδέραιο από κορναλίνη και υαλόμαζα του 14ου-13ου αι. π.Χ. (Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου).
Κεραμίδα με ανθέμιο (500 π.Χ.) από τον ναό στην Αιγείρα (Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου).
Dictionary of Greek. 2013.